Nové riešenia starých problémov – výmena nových typov prístupov v oblasti integrácie Rómov

Ďalší úspešný projekt na financovanie prostredníctvom grantov pre regionálnu spoluprácu z EHP a Nórska bol schválený konzorciu 11 mimovládnych organizácií z 11 partnerských krajín. Názov projektu je Nové riešenia starých problémov – výmena nových typov prístupov v oblasti integrácie Rómov (2018-1-0697) a jeho prioritnými odvetviami sú sociálna inklúzia, zamestnanosť mladých ľudí a znižovanie chudoby.

Vedúcim partnerom je združenie Nevo Parudimos z Rumunska, ktoré združuje celkovo 11 partnerov: Rumunsko, Litva, Belgicko, Maďarsko, Bulharsko, Albánsko, Slovensko, Bosna a Hercegovina, Turecko, Ukrajina a Česká republika.

Úlohou Rómskeho advokačného a výskumného strediska bude stáť v čele vývoja národnej stratégie advokácie, ktorá bude lobovať za lepšiu podporu prístupov k inklúzii Rómov zdola nahor. RAVS sa tiež bude podieľať na činnostiach zameraných na budovanie kapacít bez akejkoľvek vedúcej úlohy. Ako relatívne mladá miestna organizácia na miestnej úrovni budú mať veľký úžitok zo silnejších organizačných schopností vyvinutých počas školení.

Obdobie realizácie projektu je 34 mesiacov od 1. júna 2020 do 31. marca 2023 a odhadované oprávnené náklady uvedené pri predložení projektu boli 1 269 415 eur.

Cieľom projektu je prispieť k posilneniu postavenia rómskej občianskej spoločnosti v 11 partnerských krajinách implementáciou projektov na podporu začlenenia a posilnenia postavenia rómskych komunít, ktoré sa doteraz považovali za osvedčené postupy v krajinách, v ktorých sa realizovali. Zároveň chce vytvoriť priaznivejší kontext pre implementáciu iniciatív zdola nahor (na základe princípov miestneho rozvoja, ktoré spadajú pod zodpovednosť komunity), čím sa prelomí začarovaný a cynický kruh koncepcie, že „nič sa nemôže zmeniť“.

Projekt zahŕňa plánovanie a implementáciu projektov iniciovaných a koordinovaných komunitou, inšpirovaných osvedčenými postupmi z iných krajín a podporovaných odborníkmi z partnerských organizácií, z ktorých bol tento nápad prevzatý. Počíta sa tiež s rozvojom vzdelávacích programov občianskej spoločnosti v 11 partnerských krajinách založených na skutočných potrebách miestnych organizácií a informácií a rozvoja dialógu medzi rómskou občianskou spoločnosťou a darcami, ktorí financujú tieto komunity.

Výstupy projektu sú čiastočne hmotné, čiastočne nehmotné a odkazujú na pracovné balíčky:

1. Podpora projektov vedených komunitou:

■ 10 projektov založených na potrebách komunity, ktoré boli identifikované ako osvedčené postupy v iných organizáciách, je prispôsobených a implementovaných

■ Identifikuje sa 20 – 30 príkladov osvedčených postupov miestneho začlenenia a posilnenia postavenia Rómov, ktoré sa šíria spolu s nápadmi na adaptáciu a upscaling.

■ Organizácia rómskej komunity a rómska občianska spoločnosť podporovaná prostredníctvom filmu a rozprávania príbehov

2. Zvýšená kapacita rómskych organizácií občianskej spoločnosti:

■ Zamestnanci rómskych organizácií občianskej spoločnosti školení v oblasti projektového a organizačného riadenia

■ Bol zverejnený súbor nástrojov pre riadenie projektu a organizácie pre organizácie občianskej spoločnosti

■ Kritériá transparentnosti a zodpovednosti implementované organizáciami občianskej spoločnosti

3. Priaznivé prostredie pre financovanie:

■ Štúdia o dôležitosti prístupu zdola nahor k inklúzii Rómov

■ Analýza a financovanie a šírenie programov financovania inklúzie Rómov

■ Darcovia si viac uvedomujú význam prístupu zdola nahor k inklúzii Rómov

Pracovné balíčky sú nasledujúce:

■ Správa WP1 – Nevo Parudimos

■ Komunikácia WP2 – Nevo Parudimos

■ Budovanie kapacít WP3 – RROMA

■ Partnerstvá WP4 Peer2Peer – Nadácia Autonomia

■ WP5 Advocacy – ERGO network

Cieľové skupiny sú reprezentované 11 miestnymi rómskymi komunitami (jedna z každej krajiny), 11 rómskymi mimovládnymi organizáciami alebo cieľovými rómskymi komunitami, inštitúciami a súkromnými sponzormi, ďalšími mimovládnými organizáciami z 11 partnerských krajín.

Tlačová správa:

Pridaj komentár