Identify anti-Roma racism (antigypsyism) – Identifikovanie protirómskeho rasizmu – MARIO project

Dňa 12.7.2023 sa uskutočnil prvý workshop v obci Vydrník na tému  Identify anti-Roma racism (antigypsyism) – Identifikovanie protirómskeho rasizmu (anticiganizmu) v rámci MARIO projektu. Workshopu sa zúčastnilo vyše 20 osôb, pričom účastníci a účastníčky sa oboznámili s definíciou protirómskeho rasizmu a celou agendou, ktorá s touto témou súvisí. Aktívna diskusia o tom, kde všade sa stretávajú Rómovia a Rómky s protirómskym rasizmom, nám ukázala, že je potrebné o tejto téme hovoriť a hlavne s prejavmi protirómskeho rasizmu aktívne bojovať. Hovorili sme o tom, že je potrebné byť aktívny vo svojej komunite a postaviť sa voči opatreniam, ktoré by mali smerovať k diskriminácii a vylúčeniu. Účastníci a účastníčky sa tiež oboznámili s problematikou, ktorá súvisí s výrazom “cigán” a vysvetlili sme im, prečo je dôležité trvať na tom, aby sa používal výraz Róm/Rómovia, nakoľko toto úzko súvisí s prejavmi protirómskeho rasizmu.

Účastníci a účastníčky na záver vyplnili evaluačný dotazník, ktorého výsledky nám slúžia k tomu, aby sme naše workshopy robili čo najzrozumiteľnejšie a najefektívnejšie.

ENG:

On 12.7.2023 the first workshop in the village of Vydrník on the topic Identify anti-Roma racism (antigypsyism) took place in the framework of the MARIO project. The workshop was attended by more than 20 people, and the participants learned about the definition of anti-Roma racism and the whole agenda related to this topic. The active discussion about where Roma men and women encounter anti-Roma racism everywhere showed us that it is necessary to talk about this topic and especially to actively fight the manifestations of anti-Roma racism. We talked about the need to be active in one’s community and to stand up against measures that should be directed towards discrimination and exclusion. We also introduced the participants to the issues surrounding the term “gypsy” and explained why it is important to insist on the use of the term Roma as this is closely related to manifestations of anti-Roma racism.

Pridaj komentár