Etický kódex zobrazovania menšín v médiách

Tlačová správa:

Etický kódex zobrazovania menšín v médiách 

Bratislava, 09.11.2023

Rómske advokačné a výskumné stredisko spolu s občianskym združením eduRoma predstavujú Etický kódex zobrazovania menšín v médiách. 

Kódex zobrazovania menšín reaguje na niektoré mediálne výstupy, ktoré častokrát hovoria o menšinách necitlivo. Na jeho tvorbe sa podieľali účastníci a účastníčky Akadémie menšinovej žurnalistiky, ktorá sa konala v dňoch 11. a 12. októbra 2023. 

S iniciatívou prišlo Rómske advokačné a výskumné stredisko v rámci projektu Národná koalícia Rómov. Zuzana Havírová, predsedníčka organizácie, ktorá sa okrem iného venuje aj téme boja s protirómskym rasizmom, približuje: „Médiá majú nezastupiteľnú úlohu v našej spoločnosti a ukazuje sa, že je nesmierne dôležité, akým spôsobom oslovujú verejnosť. V rôznych médiách môžeme vidieť príspevky, ktoré sú nekorektné napríklad k rómskej menšine alebo k LGBTI+ ľuďom. Médiá častokrát ani nemusia vedieť, že ich príspevky môžu danej menšine uškodiť, preto sme sa zhodli, že je potrebné mať sformulované základné zásady, ako zobrazovať menšiny v médiách. Tento dokument je otvorený diskusii a dúfame, že bude rozširovaný o ďalšie podnety. Na konci dňa môže prispieť k tomu, že sa budeme navzájom viac rešpektovať a tolerovať.“

Akadémia menšinovej žurnalistiky je vzdelávacia iniciatíva online magazínu Romano fórum, ktorý vydáva občianske združenie eduRoma. Vlado Rafael z eduRomy dodáva: Cieľom Akadémie menšinovej žurnalistiky je ponúknuť novinárom, blogerom, študentom žurnalistiky, ale aj publicistom a tým, ktorí formujú, alebo len budú formovať verejný diskurz na Slovensku, základné informácie o postavení rôznych menšín žijúcich na Slovensku. Jedným z hlavných zamýšľaných dopadov činnosti Akadémie menšinovej žurnalistiky je zlepšiť celkový obraz o menšinách na Slovensku. Preto je jedným z hlavných výstupov prvého ročníka našej akadémie aj návrh etického kódexu zobrazovania menšín v slovenských médiách, o ktorom by sme radi spolu so žurnalistami chceli ďalej diskutovať a doplniť ho tak, aby si ho postupne jednotlivé médiá osvojili a dodržiavali ho.“ 

V nasledujúcom období bude ku kódexu pripravený metodický materiál, ktorý bude vysvetľovať detailnejšie jednotlivé body. Cieľom tejto iniciatívy je vytvoriť postupne kódex, ktorý si osvojí čo najväčší počet médií, aby zobrazovanie menšín v médiách bolo korektné, citlivé a súčasne objektívne. 

Táto iniciatíva vznikla v rámci projektu National Roma Coalition, ktorý financuje ERGO Network.

Pridaj komentár